U Visokom otvoren jedan od najljepših mostova u BiH

 


U okviru programa obilježavanja Dana općine Visoko otvoren je most koji spaja dva velika naselja u ovoj općini.

 Izgradnjom mosta omogućena je lakša i brža komunikacija gradskog i prigradskog područja. Mjesto izgradnje, tip konstrukcije, materijali, tehničko i tehnološko rješenje, estetsko oblikovanje, detalji, proračuni stabilnosti i otpornosti urađeni su po najnaprednijim strukovnim i svjetskim standardima.

Idejni i glavni projekat uradila je kompanija „Saraj inženjering“ iz Sarajeva, a izvođač radova je bila kompanija „Hering“ iz Širokog Brijega. Radovi na izgradnji mosta počeli su 19. avgusta prošle godine, a sredstva za relizaciju ovakvog grandioznog razvojnog projekta koji će u budućnosti donijeti i druge nove projekte, su obezbjeđena iz Budžeta općine Visoko.

Vrijednost projekta je milion KM, most je dug 77 metara, širina je promjenjljiva i kreće se od 4 i 30 do 7 metara i 40 centimetra, a poseban je i po rasvjeti i veličanstvenom izgledu. Naselja Luke i Ozrakovići dobili su, zahvaljujući mostu, nov, moderan i ljepši izgled.

“Zasigurno je ovo jedan od najljepših projekata koji realizujemo u ovoj godini u sklopu Kapitalnih ulaganja Općine Visoko. Mislim da je riječ o jednom razvojnom projektu, vrijeme će pokazati da svi oni koji su bili protivnici ovog mosta, da će se samo stidjeti tog svog oportunizma, a svi oni koji su bili zagovornici, koji su se zalagali, da su ustvari radili pravu stvar. Ovaj projekat sa sobom nosi i druge projekte, projekte izgradnje jedne velike, moderne podzemne garaže na području ovog lokaliteta, uređenja šetnice, uređenja obje obale rijeke Bosne, povezivanja sela i grada, povezivanja užeg gradskog jezgra sa poslovnom zonom Ozrakovići. Pješački most je zasigurno jedan razvojni projekat čije ćemo koristi osjetiti tek u narednom periodu”, kazala je općinska načelnica Amra Babić nakon jednog od obilazaka terena tokom radova na mostu.


Izvor: Zenit.ba

Treten Sie der Diskussion bei

Compare listings

Vergleichen